Свлачище може да откъсне от света 1 700 души в Якорудско

Преди дни край селата Конарско и Бунцево се срутиха огромни земни маси

В страх да бъдат откъснати от света живеят 1700 души в якорудските села Конарско и Бунцево. На 1 километър след отбивката за населените места от пътя Якоруда – Велинград преди дни се срутиха огромни земни маси, пише в."Стандарт". Те повлякоха и няколко борови дървета по склона надолу.

Боровете паднаха върху шосето, за щастие по това време там не е имало нито пешеходци, нито автомобили.

"Ситуацията е много неприятна и опасна. Слязохме с няколко души и освободихме пътя от падналите дървета, нарязахме ги и ги избутахме встрани. Но проблемът остава. Най - лошото е, че не само там са тръгнали свлачищни процеси, има на още 3 - 4 места опасност от срутване на земни маси", заяви кметът на село Конарско Ахмед Ахмед. В селището живеят почти 1200 души, още 500 са в другото населено място – Бунцево.

 Хората минават със страх по пътя към домовете си. Налага им се често да пътуват до общинския център. През зимните месеци се очакват още валежи от дъжд, както и падането на много сняг. "Голям е рискът земните маси да затрупат цялото шосе и то да стане непроходимо и за хора, и за автомобили. Спасението е в изграждането на подпорни стени, но няма средства. Уведомил съм за проблема ръководството на община Якоруда. Дано ни отпуснат средства от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет", каза още кметският управник на село Конарско.

Местните хора се молят природата да е с тях, защото не вярват да се получат скоро пари за решаването на проблема. Пък и насред зима трудно ще се работи на стръмния терен. "Това е единствената ни връзка с останалия свят. Рухне ли свлачището, няма да можем да мръднем от селата си", твърдят жителите на Конарско и Бунцево.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен