Избрани Новини

Стара Загора се включва в Европейската седмица за изследване на HIV

Темата тази година отново е Talk HIV. Test HIV - Говори за HIV. Направи си тест за HIV

Клуб "Зараза" към Сдружение "Самаряни" организира различни инициативи в няколко училища във връзка с Европейската седмица за изследването на HIV.
На 25.11.2014 г., от 10:00 до 12:00 ч., съвместно с екип на Регионална здравна инспекция ще бъде позициониран мобилен кабинет за изследване на HIV в района на ГПЧЕ "Ромен Ролан" и ПГСАГ "Любо Байер".
Също на 25.11.2014 г., от 12:30 до 14:30 ч., съвместно с екип на Регионална здравна инспекция ще бъде позициониран мобилен кабинет за изследване на HIV в района на ПМГ "Гео Милев".
На 27.11.2014 г.. от 19:00 до 21:00 ч., съвместно с екип на Регионална здравна инспекция ще бъде позициониран мобилен кабинет за изследване на HIV пред общежитието на ПГВМ "Иван П. Павлов".
Глобалната цел на Европейската седмица на изследването за HIV е да бъдат мотивирани повече хора да бъдат наясно със своя HIV- статус и да се намали късното откриване на HIV-инфекцията. Инициативата цели постоянен диалог между всички партньори и предоставя възможността на хората в риск да си направят тест за HIV, като насърчава хората, които може да са били изложени на риск от HIV инфекция да се изследват; здравните специалисти да се изследват; обществените и здравните организации да промотират услуги и обучения, свързани с изследванията; все повече информираност на национално ниво за ползите от изследванията и ранното откриване на HIV-инфекцията.
Европейска седмица на изследването за HIV в България се координира от Министерство на здравеопазването, Програма „Превенция и контрол на HIV/СПИН“, HIV Инициатива Европа, Европейския офис на Световната здравна организация, от заинтересовани страни, организации и физически лица.
Сдружение „Самаряни” е официален Изпълнител на дейностите по Компонент 7 „Намаляване на уязвимостта към HIV на младите хора в най-голям риск (15-24 г.) чрез увеличаване на обхвата на услугите и програмите, насочени към младите хора” за област Стара Загора, съгласно договор между Министерството на здравеопазването и сдружение „Самаряни”. Като част от дейностите по този договор беше създаден и функционира клуб от доброволци, обучени да работят по подхода „Връстници обучават връстници“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов