Избрани Новини

20 ноември 2014 г. – Международен ден без тютюнопушене

Нараства броя на пушачите, желаещи да откашат зависимостта си

421 пушачи са потърсили помощ да скъсат с цигарите само за първите шест месеца на годината в Консултативния кабинет за профилактика на зависимости при РЗИ – Стара Загора.

Статистиката на здравните работници показва значителен скок в желаещите консултация в сравнение с предходната година. От общо 431 индивидуални консултации през цялата 2013 г. – 358 са били свързани с отказ от тютюнопушене. В кабинета разполагат с апарат, който мери количеството въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишания въздух и изчисляват риска за здравето на всеки пациент, съобщава Радио Стара Загора.
По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. На този ден, Министерство на здравеопазването призовава всеки пушач, да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.
По повод 20 ноември – Международен ден без тютюнопушене, Министерство на здравеопазването си поставя за цел да се насочат усилията към реализиране на ефективни превантивни и контролни дейности за ограничаване на пасивното тютюнопушене.
Предвид тревожния факт, че 57 % от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си (по данни на „Проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно пушене” в България, от НЦОЗА, 2012 г.) темата за организиране на кампании на местно ниво е: „Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!”.
Това е темата на номинирания на първо място през 2014 г. проект на Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн”, реализиран от ученици от вторите класове на Основно училище „Христо Смирненски” град Хасково.
Текущо през целия месец ноември се предвижда провеждането на информационни и образователни инициативи в училищата на Област Стара Загора – видеопрожекции, викторини, часове на класа, посветени на проблема, изложби на рисунки, картички и флайери, изработени в часовете по изобразително изкуство и награждаване на най-добрите, разговори с медицинските лица и други специалисти, дебати, родителски срещи, посветени на проблема, оформяне на табла и кътове, беседи и лекции, изработване и представяне на презентации от ученици за ученици.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов