Избрани Новини

Увеличиха помощите за отопление

72,20 лева ще получават одобрените в продължение на пет месеца

Приет е нов размер на целевата помощ за отопление за сезон 2014 - 2015 г. Той е завишен от 65, 72 лв. на месец на 72, 20 лв. Така всеки одобрен за помощ ще получи с 32,40 лв. повече за 5- те зимни месеца, каза пред Дарик директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Кюстендил Светослава Макенджиева.
" Засега обаче още не е определен  начина на изплащане и кога ще бъде изплатена разликата", допълни Макенджиева.

Молби - декларациите за получаване на енергийна помощ за отопление в Кюстендилска област са 7852. От тях за твърдо гориво в пари са 5946, за твърдо гориво в натура са 1576, за отопление с електроенергия само 330. Молби за помощ при отопление с газ няма. Приключи подаването на молбите, като все още има за обработка.

"До момента сме издали заповеди за отпускане на помощта за отопление на 6824 лица и семейства. От тях 5049 ще получат средства за купуване на твърдо гориво, други 1478 са избрали да получат твърдото гориво в натура. 297 са одобрените молби за помощ при отопление с електроенергия. Отказ е даден по 653 молби за областта, останалите са в процес на обработка. ", каза директорът. На този етап няма санкционирани лица, които са злоупотребили с помощта.

"Най - честата причина за отказ е високият доход на член от семейството.Право на помощна имат лицата и семействата, чиито средно месечен доход за предходните шест месеца, преди месеца за подаване на молбата-декларация е по - нисък от диференцирания минимален доход за отопление. Основа за определяне на диференцирания минимален доход е гарантирания минимален доход, чийто месечен размер се определя с акт на Министерския съвет. Към момента той е 65 лв. на член от семейството", каза още Макенджиева.

 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов