Избрани Новини

Чаша вино не предпазвала всички от инфаркт

Животът

12-11-2014, 11:22

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вино на корем в Стария град

Сочат нови изследвания

Консумирането на чаша на вино дневно предпазва от инфаркт, но само 15 на сто от населението, които са носители на специфичен ген, установиха шведски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Екипът на проф. Лорън Лиснер от университета в Гьотеборг идентифицира гена TaqIB, свързан с производството на протеина CETP - отговорен за "добрия холестерол".Този вид холестерол помага за премахването на мазните образувания по кръвоносните съдове.Новото откритие на шведските учени опровергава предишни твърдения, че умереното пиене на алкохол помага срещу сърдечните заболявания, съобщава БТА.

Медиците дори препоръчваха здравословната доза на консумация - седем малки питиета за жени и 14 за мъже седмично.От откритията на гьотеборгските изследователи вече става видно, че положителните страни на умерената консумация не важат за 85 на сто от населението, а само за щастливците, носители на гена TaqIB.При изследването били сравнени медицинските данни на 618 пациенти със сърдечносъдови проблеми и контролна група от 3000 здрави граждани и техните навици за консумация на алкохол.Всички доброволци били тествани и за въпросния новооткрит генотип.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов