Избрани Новини

Свещеник събира дарения за изгорял храм в Мелник

В началото на юли тази година голям пожар изпепели иконостаса в храма

Свещеник събира дарения, за да възстанови изгорял храм. Повече от 4 месеца старинната църква „Свети Никола" в Мелник не функционира и в нея не влизат миряни. В началото на юли тази година голям пожар изпепели иконостаса в храма, съсипани са царските двери и много икони.

Светата обител е построена през 1756 година. Полицията не установи външна намеса и палеж. Късо съединение предизвикало огнената стихия.

„Ще са ни необходими поне 20 000 лева за възстановяването на църквата, това изчисли специална комисия, която направи оглед на щетите. Поставили сме кутии за дарения в по-големите хотели в Мелник. Разчитаме на помощи на миряни", заяви отец Димитър, който служи в храма, но от юли не е водил нито една служба вътре, пише "Стандарт". Там не е стъпвал крак нито на молещи се поклонници, нито на любопитни туристи. Божият служител връща всички, които искат да влязат и да разгледат вътрешността на светата обител.

„То е тъжна гледка, няма нищо за виждане. Всичко е опушено, потъмняло е от вилнялата огнена стихия. Трябва да се боядиса, но най-важно е да ремонтираме иконостаса, който е дълъг 4 метра и е висок 3 метра, както и дърворезбите", каза още отец Димитър.

Сега църковните служби се водят в църквата „Свети Антоний", която единствена в България е кръстена на този светец.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов