Избрани Новини

Симитли изпрати чудотворната икона "Покров Богородичен" в Мелник

Чудотворната икона „Покров Богородичен” отново е в църквата в град Мелник

Последните пет дни иконата на Божията майка бе в Симитли, където местните се молеха за здраве, отправихме и гореща молитва да спрат невинните жертви на войната на пътя.

Преди обяд днес, преди иконата да бъде транспортирана до Мелник, трима отци, в съслужие, отслужиха Света литургия в църквата в град Симитли. ”Такъв ден е празничен за църквата”, каза отец Бисер.

В продължение на няколко дни чудотворната икона бе в храма „Рождество Борогорично” в града. Една от най-пазените икони бе в Симитли с молба към Божията майка, да спре войната по пътя.

След Светата литургия, в храма се събраха много хора да почетат и паметта на цар Самуил. Днес се навършват 1 000 години от смъртта му. Отправена бе молитва за упокоение душата на приснопаметния български средновековен владетел по време на заупокойната служба в храм “Рождество Богородично”, съобщи simitli.info. „Със зачитането на тази годишнина народът ни отдава своята почит към един от най-забележителните ни средновековни владетели, посветил живота и управлението си на отстояването на свободата и независимостта на България. Има много писмени източници, за времето на Самуил, но не се знае, кога е коронован.Всички исторически данни сочат различни дати.Интересното за Самуил, е че не се споменава никъде като цар, а само като раб Божи.Самуил построява  много храмове и манастири, един от които харм ”Св. Ахилий” на едноименния остров Св.Ахилий в днешна Гърция.”В базиликата „Св. Ахилий”, все още стои мястото, където са били положени мощите на „Св.Ахилий””, разказва студентът по история от Симитли Кристиян Ковачев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)