Избрани Новини

150 съкратени работници плашат с гражданско неподчинение в Банско

На прага на зимата близо 150 семейства от Банско, Разлог и Добринище са на ръба на оцеляването

Това са семействата на съкратените работници от мебелната фабрика в Банско "Пиринска мура”. Фирмата дължи на бившите си работници заплатите за повече от 6 месеца. Тя обаче вече документално не съществува, а дейността й се извършва от нова фирма. Сред останалите на улицата хора са и цели семейства, които нямат представа как ще преживеят зимата, съобщи Нова телевизия.
Проблемите със завода за столове в Банско са отдавна. Преди време всичките 250 работници на фабриката протестираха заради забавени заплати. Тогава ръководството обеща да ги изплати и протестите секнаха. Няколко месеца по-късно обаче няма заплати, няма и работа. Повече от половината работници са принудени от шефовете си да напуснат работа.
Сред тях е и Живка Спиридонова от Банско. Майка, съпруга и баба. И доскоро единствената работеща вкъщи. Единствената мисъл, която топли дома й е, че скоро парите на Живка ще бъдат изплатени от бившите й работодатели. Има да получава малко над 1000 лева. Но надеждата това да се случи бавно угасва.
Тежка ще бъде идващата зима не само за семейството на Живка, а за още 149 семейства от региона, бивши работници на завода.
В момента заводът за столове работи с ново име и с на половина по-малко работници. И въпреки че заплатите продължават да се бавят, съкратените работници живеят с надеждата отново да бъдат върнати на работа, защото такава в региона трудно се намира. Те заплашват с протести, ако обезщетенията им не бъдат изплатени в идните дни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов