Избрани Новини

Денят на народните будители с богата програма в Благоевград

Пет дни концерти, изложби и факелно шествие

Община Благоевград отбелязва с богата програма 1 ноември – Ден на народните будители, съобщиха от пресцентъра на общината.  Днес от 11.00 часа беше открита изложба в Арт салона на Радио Благоевград, посветена на 80 - годишнината на Българското национално радио. "Поклон вам, будители родни" е мотото на празничната програма, подготвена от Обединен детски комплекс. Тържественото честване е с начален час 17. 30 в залата на Регионален исторически музей.

С поетична композиция "Будители народни" и мултимедийна презентация "Поклон Вам, будители народни" ще бъдат припомнени първите книжовници, просветители и герои от Българското Възраждане, които с мисъл, слово и личен пример зоват към самосъзнание, национално освобождение и независимост.

Във връзка с празника Обединен детски комплекс ще награди с Почетна грамота и статуетка учители, директори и общественици, които със своята всеотдайност, личен пример, дългогодишно сътрудничество и активна подкрепа съдействат на ОДК да поддържа жив огъня на родолюбието у децата и да развива техните дарования и таланти.

В програмата ще вземат участие деца от Детската радиоредакция, Театралното студио, ДЮТ "Щурчо" и Детска вокална формация "Мая".

От 18.00 часа в зала "Яворов" фолклорен концерт - спектакъл ще закрие Националния фестивал на изкуствата, организиран от ЮЗУ "Неофит Рилски". В 18. 30 часа започва хоровият концерт на Градски детски хор, Дамски камерен хор „Лира” и смесен хор "Ален мак".

На 31 октомври във фоайето на община Благоевград ще отвори врати изложбата на академик Никола Манев "Моята България".

Заключителният щрих от проявите, посветени на народните будители, ще бъде факелното шествие "Будни и грамотни", в което ще участват ученици, преподаватели, културни дейци и граждани. Инициативата на община Благоевград, която се организира за втора поредна година и има за цел да освети имената на народните будителите и спомена за тях, ще тръгне в 18.15 часа 

на 3 - ти ноември от Съдебната палата . "С огън, слово и вяра" ще продължи празничната програма от 18. 30 часа пред зала "22 септември". 19.00 часа е началото на тържествената церемония по връчване на наградите на победителите в конкурса "Любим учител".

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов