Избрани Новини

Вкупом! Благоевградчани узаконяват вилите си в последния момент

Десетки вили над Благоевград трябва да бъдат узаконени до 26 ноември тази година

Това е крайният срок за приключване на процедурите. В противен случай постройките ще бъдат съборени. За да спасят крайградските си къщи, благоевградчани се юрнаха да си платят правото на строеж и да узаконяват вилите си. Молби с това искане заляха общинския съвет в града, пише "Стандарт". На предстоящата сесия в петък, 31 октомври, ще се разгледат 23 такива случая. Очаква се съветниците да приемат предложенията на собствениците и да няма пречки вилните им сгради да станат легитимни. През 90-те години на миналия век започна масово строителство на постройки във вилните зони „Добро поле", „Бодрост" и „Картала". Почти никой обаче не спази закона и не извади необходимите му разрешителни. В последните 2 години община Благоевград положи доста усилия за трайно разрешаване на проблема с незаконно изградените крайградски къщи. На 13 юли тази година влезе в сила Подробен устройствен план и за вилна зона „Добро поле". Собствениците на вили там, сред които бизнесмени и един общински съветник, са ги построили без необходимите книжа и строителни разрешения.

Най-честите нарушения са следните две - построени са без одобрени инвестиционни проекти сгради или вдигнати без разрешение за строеж.

„Дадохме достатъчно възможности на собствениците да се справят с проблема и да узаконят имотите си. Който не го направи, да се сърди на себе си. Няма да се правят компромиси с никой от тези, които не узаконят вилите си", категорични са от община Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов