Избрани Новини

Готвят наказания за снегопочистващите фирми в София

Служебното правителство отпуснало 8 млн. лева за новите отсечки на метрото

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова се закани за сериозни санкции на снегопочистващите фирми, които ще обработват София. Ако фирмата допусне над 5 % от територията, която й е възложена, да остане непочистена, няма да получи заплащане, независимо, че по-голямата част е обработена.

Те са длъжни при прогноза за снеговалеж да излизат на над 60 места на територията на общината, за да са подготвени и за да не пречат на трафика. Приоритет за Столична община са големите булеварди, където се движи масовият градски транспорт. Едва след тяхното почистване, при необходимост се навлиза и в другите улици. Контролът върху работата на снегопочистващите фирми се осъществява чрез GPS системата, която е въведена от няколко години.

„От Столична община са инициирали проверка на снегопочистващите фирми, установена е пълната им готовност като налична техника и материали за обработка на улиците”, обясни кметът на София.

Кметът на София обяви, че общината е получила 8 млн. лв. съфинансиране от служебното правителство за метрото към летището и по-специално за участъка по бул. „Черни връх". Йорданка Фандъкова припомни, че предишното правителство е отказало средствата и строителството е започнало с общински пари. До следващата есен обаче движението в района ще е силно затруднено.

Фандъкова се надява още до края на годината три от петте сгради от завода за преработка на боклук, които се изграждат, да бъдат покрити и да има чувствителен напредък върху останалите две.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов