Избрани Новини

Фандъкова: До края на годината откриваме още 7 детски градини

Сериозен остава проблемът с яслените групи, заяви кметът на София

За следващата година сме предвидили да започнем строителството на осем нови детски градини. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на инспекцията на новопостроената сграда на 133 ЦДГ „Зорница" в район „Изгрев", предаде "Фокус".

„Заложили сме в проектобюджета 13 млн. лв., за да можем да решаваме постепенно проблема, който заварихме и който се дължеше на факта, че над 40 детски градини бяха загубени завинаги за общината, след приватизации, продажби, заменки и т.н. - един процес, който ние спряхме тогава и започнахме със строителството", обясни Фандъкова.

Тя допълни, че до края на тази година предстои да бъдат открити още седем детски градини. „Някои от тях вече работят, имат деца - не смогваме да откриваме, защото наистина такова строителство не е имало в София, както през последните години", коментира столичният кмет. „Успяхме да се справим с голямото предизвикателство да обхванем 5 и 6- годишните деца в задължителния обхват в предучилищното образование. Продължаваме с усилията да решим въпроса за 3 и 4-годишните като част от предучилищното образование", добави Фандъкова.

По думите й, все още по-сериозен остава проблемът в яслените групи. Фандъкова посочи, че само тази година няколко целодневни детски градини са били преобразувани в обединени детски заведения, за да се разширят яслените групи.

133 ЦДГ е една от осемте градини, които завършваме със средства отпуснати от правителството на Бойко Борисов, коментира Фандъкова. „Това е нашата политика - работим за това децата да имат места в детските градини. Разбира се, за град като София, в който непрекъснато идват и хора от страната, които търсят работа тук е важно да има обединени усилия с държавата. Днес бях поканила г-н Борисов, който за съжаление не успя да дойде, защото това е една от осемте градини, които завършваме със средствата, които неговото правителство отпусна за големите градове, за да бъдат обединени усилията с общините и да бъде решен най-важният въпрос - въпросът за децата”, допълни столичният кмет и подчерта, че отпуснатите средства от правителството на ГЕРБ са били за осем детски градини в размер на 14 млн.лв.

„Миналата година с голяма мъка кандидатствахме да продължим тази програма, но помните, че тогава средствата бяха разпределяни по някакви други критерии, не по това къде има най-много деца и ние получихме 6 млн.лв. за пет детски градини", каза още Фандъкова. Тя уточни, че всъщност средствата са за „половинки детски градини", защото с тези пари не могат да се построят детски градини. „Над 2 млн.лв. е инвестицията тук", допълни кметът на Столична община и добави,че освен средства , отпуснати от държавата са използвани и средства от фонд „Козлодуй", които общината е спечелила, за да може да бъде санирана сградата на старата детска градина. Фандъкова посочи още, че заедно с новата сграда, която е за три групи е ремонтирана изцяло и старата сграда, така че децата от всички седем групи да могат да се радват на своето детство. „Девет нови работни места се откриват, това не е маловажно, тук работят 18 души персонал, само с новите групи, които разкриваме още шест учителя и три помощник-възпитателя ще бъдат назначени и това е социалния елемент” , добави Фандъкова.

По време на инспекцията директорът на детската градина Ваня Георгиева връчи на столичния кмет поздравителен адрес. Георгиева благодари на Йорданка Фандъкова от името на колектива в детското заведение, на родителите и децата. Георгиева поясни, че в момента в детската градина има 120 деца, като ще бъдат приети още 85.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов