Избрани Новини

Отбелязваме 100-годишнината от смъртта на Яворов

Тази година се навършват и 60 години от откриването на къщата-музей

100- годишнината от смъртта на Пейо Яворов ще бъде отбелязана на 29 октомври, а 60- годишнината на къща - музей „Яворов” ще се чества на 31 октомври. По този повод община Чирпан, фондацията и къщата- музей „Яворов” подготвят програма, която ще стартира на 21 октомври.

С документална изложба „Светът на Яворов", която показва малко познати вещи и предмети, свързани или посветени на Яворов, ще гостува във вторник регионалният исторически музей в Пловдив. Същият ден е премиерата на книгата на праплеменицата на поета Явора Стоилова „Обречените", за трагичнта съдба на Крачоловия род.

„Яворовата година на траура" пък е нарекъл най-новата си книга за поета литературният критик и проникновен изследовател на живота и творчетството му Михаил Неделчев. Тя ще бъде представена заедно с юбилейния в. „Яворов лист" в четвъртък.

На трагичната годишнина от кончината на Яворов са посветени и традиционните Октомврийски дни в края на месеца в димитроврадското с. Скобелево. Тук на новооткритата жпгара 18-годиштият телеграфопощенски чиновник е само 3 месеца, но замисля безсмъртното си стихотвроени „Арменци".

Финалът на тези Яворови дни е една емоционална среща-разговор на двама български патриоти със старозагорци, която е наречена „Борбите на българите в Македония за обединение на България". Срещата е с дясната ръка на легендариня македонски деец Ванче Михайлов – Вида Боева, 20 година негова лична секретарка. Другият участник пък е македонският интелектуалец и патриот Панде Евтимов. Той пък е открил гроба на войводата Костадин Крачолов, първи братовчед на Яворов. Обграден от турска орда, войводата се самобуива край с. Вълкодере, близо до Преспанското езеро. На тази патриотична среща за пръв път ще прозвучи и народната песен „Се зададе темен облак", посветена на войводата Крачолов, издирена и съхранена от Панде Евтимов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов