Избрани Новини

Изложба "Светът на Яворов" се открива навръх 6 септември

Мисия Пловдив

03-09-2014, 10:24

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

РИМ - Пловдив с две експозиции на 6 септември

В зала "Съединение" на РИМ - Пловдив

Изложбата „Светът на Яворов” ще бъде официално открита навръх празника на Пловдив - 6 септември. Откриването на експозицията ще се състои от 19,45 ч. в зала "Съединение” на Регионален исторически музей в града.

Изложбата е разположена в залата за временни изложби на площад "Съединение” № 1 и ще остане подредена до 20 октомври, след което ще гостува в Чирпан – родния град на българския поет. На 6-ти септември посетителите на експозиция „Съединение на България от 1885 г.” ще могат да разгледат изложбата между 9,00 и 15,30 часа.

100-годишнината от смъртта на големия поет е записана в културния календар на ЮНЕСКО за 2014 г., като се изтъква, че стиховете му са превеждани в цял свят, което доказва универсалността на неговата поезия. Ако той беше син на някой от големите народи, ако беше творил на някой от световните езици, несъмнено щеше да има много по-голямо признание.

Експозицията е възможност за докосване най-вече до творчеството на Яворов, защото той превръща в огнени слова преклонението си пред родния тракийски чернозем, любовта си към Дора Габе, Мина Тодорова и Лора Каравелова, борбите на поробените българи в Тракия и Македония.

С дейността и творчеството си Яворов се нарежда сред духовните и революционни водачи на народа ни и с право руският журналист Владимир Викторов – Топоров нарича първото десетилетие на ХХ век "Времето на Яворов“.

Всеки българин пази в сърцето си поне един стих на Пейо Крачолов Яворов. Но ако животът на един човек може да се оприличи на роман, то за гения на българската поезия и македонски революционер Пейо Яворов, преживял любовни трепети с едни от най-красивите жени на своето време, това е поредица от романи, които формират неговия свят.

Пейо Крачолов е роден в Чирпан на 1 януари 1878 г., опознава света на науката и поезията в прочутата Пловдивска мъжка гимназия, след което провинциалният телеграфопощенски чиновник с поемата си "Калиопа“ намира не само своя псевдоним Яворов, а и място за творческа реализация в столицата на България чрез кръга "Мисъл“.

Поколения българи изживяват трепета на досега с поетичния гений на великия чирпанлия, за делото и житейската му трагедия са изписани хиляди страници, но все още има непознати документи от т.н. "Яворов архив“, малко известни снимки в обществени и лични колекции.

Изложбата е реализирана от Регионален исторически музей – Пловдив в сътрудничество с изследователи на делото на Яворов, скулптора Костадин Камбарев и със съдействието на Регионална дирекция "Държавен архив“ – Пловдив, Народна библиотека "Иван Вазов“ и къща–музей "Пейо К. Яворов“ град Чирпан.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)