Избрани Новини

Бъдещите гимнастички на Благоевград направиха първите си стъпки

Над сто деца проявиха интерес към спорта

Художествената гимнастика направи първите си стъпки в Благоевград. Това стана в новооткритата спортна зала на 3-то ОУ „Димитър Талев”, където се събраха над 100 деца, които горяха от нетърпение да се включат в първата тренировка по този прекрасен спорт.

„Изключително щастлива съм да видя толкова момичета, които желаят да станат гимнастички”, заяви младата треньорка Валентина Симеонова. Според нея тази среща е поредното доказателство, че кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов държи на думите си. "Когато се откри тази зала, кметът каза, че тук ще тренират новите гимнастически надежди на Благоевград и ето, че това e факт”, допълни тя.

Валентина Симеонова е носителка на два сребърни медала от европейски първенства /през 1994 и 1997 година/, през 1998 година завоюва 4-то място на Световното първенство в Севиля, Испания. В момента Симеонова подготвя девойките на националния отбор по художествена гимнастика за Европейското първенство, а преди две години нейни състезателки спечелиха 4-то и 5-то място на Европейското първенство в Минск, Беларус.

 Още на първата тренировка в Благоевград бяха подадени над 80 заявления за участие в новия клуб по художествена гимнастика. Мотото, под което момичетата ще тренират, е „Здраве, красота и изящество”. Амбицията на благоевградската спортна общественост е през следващите години оттук да тръгне поредното поколение „златни момичета” на българската художествена гимнастика. Тренировките ще се провеждат два пъти седмично.

Най-младата участничка днес бе Стефани - на 3 години. Тя показа завидни умения в съчетанията без уред и спечели симпатиите на всички в залата.

С голямо одобрение бяха посрещнати изпълненията и на благоевградчанката Цветелина Николова и Сибила Кърпачева, които демонстрираха красотата на съчетанията с отделните уреди – топка, лента, въже, обръч и бухалки.

Идеята в Благоевград да започнат организирани занимания по художествена гимнастика се роди на среща между кмета на общината д-р Атанас Камбитов и световната шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова на миналогодишните награди „Спортист на годината”. Тази идея вече е факт, а дебютът пред публика на младите надежди от новосформирания клуб ще бъде през месец декември, когато ще се проведе поредното издание на "Спортист на годината", съобщиха от общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов