Избрани Новини

Обществената трапезария в Благоевград храни 90 лица

Днес е Световен ден на прехраната

Над един милиард души по света страдат от недохранване. Това число нараства вследствие на хранителната и финансовата криза. Тази статистика бе обявенаа днес, когато отбелязваме Световният ден на прехраната. Всеки 4-ти българин гладува. Само в Благоевград лицата, обгрижвани от Социални патронаж, са 260.

В повечето случаи това са бивши военослужещи, ветерани от войните и самотни възрастни хора. Такава помощ ползват и лица с експертно мнение на ТЕЛК с над 71 % степен на инвалидност.

Обществена трапезария в Благоевград отвори врати на 1 октомври 2014 г. и ще работи до 30 април 2015 г. Услугата се финансира от Фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика. В делничните дни 90 потребители, 18 които са деца,  получават безплатно топла храна. Обедно меню включва една супа, едно основно ястие и половин хляб дневно.

„В Световния ден на прехраната, трябва да бъдем много позитивни, добри и отзивчиви, да дадем грижа и топла храна на нуждаещите се, защото за съжаление хората, които гладуват непрекъснато се увеличават”, каза Соня Ангелова, Ръководител екип „Домашен социален патронаж”, Благоевград. Тя призова хората с по-големи възможности да оказват помощ на социално-слабите, защото капацитетът на обществената трапезария е запълнен, а има още нуждаещи се. Според нея и църквата може да се включи в подкрепата на изпадналите в беда, като организира трапезарии.
Целевите групи на Обществена трапезария обхващат лица, които получават ниски пенсии, хора с увреждания над 71 %, скитащи и бездомни лица, както и лица и семейства, получаващи месечна социална помощ от Дирекция „Социално подпомагане”.

Желаещите да ползват тази услуга се определят с подбор, предвид допустимите целеви групи.

Ежегодно в ЕС се разхищават 90 млн. тона годна за консумация храна.

Доброволчески акции на Българска хранителна банка проследяват пътя на изхвърлената храна. Ежегодно биват подпомагани над 10 000 гласуващи деца, възрастни и социално слаби семейства.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов