Неврокопчани празнуват утре 102 години свобода !

Честванията са придружени с богата програма

Община Гоце Делчев отбелелязва 102-та годишнина от Освобождението на гр. Неврокоп /Гоце Делчев/ с богата програма утре. Честванията започват с полагането на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев в местността “Попови ливади" от 11.00 часа и пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк от 12.00 часа.

Програмата ще продължи в 16.45 с полагане на венци и цветя пред паметника на ген. Стилян Ковачев и на паметната плоча на Пейо Яворов, която се намира в центъра на града. В 17.30 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Гоце Делчев.

След това, в 18.00 часа, ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Гоце Делчев на централния площад в града. Веднага след това присъстващите гости, представители на местната власт, институциите, учебните заведения и гражданите ще потеглят в празнично шествие по улица „Търговска” до паметника на загиналите във войните на ул. „Александър Стамболийски”.

Шествието ще бъде водено от Военния духов оркестър на Сухопътни войски. В 18.30 часа пред паметника на загиналите във войните ще започне тържествена заря – проверка с участието на военнослужещи от Военно формирование 26400 гр. Благоевград.

Слово за Освобождението на Неврокопския край ще произнесе проф. Андрей Пантев. Празничната програма ще завърши с концерт в Дома на културата с начален час 19.00 ч. В него ще вземат участие трио „Тенорите”, Виктор Калев и Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци - гр. Гоце Делчев. През 1912 г., по време на Балканската война, тогавашният град Неврокоп е освободен от османско владичество и негов първи кмет става поетът - революционер Пейо Яворов, предаде Дарик.