Избрани Новини

Две селища от две различни епохи са открити край Мурсалево

Две селища от две различни исторически епохи се проучват в местността „Герена"

Две селища от две различни исторически епохи са открити на археологическия обект в местността „Герена", край село Мурсалево. Проучването е на част от трасето, където ще премине автомагистрала „Струма", предава още dariknews.

„Едното селище е обитавано през Ранното Средновековие , в периода IX- XI век, а другото селища през шестото хилядолетие преди Христа. В Ранносредновековното селище се прочват няколоко жилища, в които има каменна пещ. Намират се керамични съдове, части от големи зърнохранилища, прешлени за вретено и др. Много повече неща се откриват като находките от новокаменната епоха. Това са полирани каменни оръдия на труда, пластики, керамични съдове. Разкрихме и няколко опожарени жилища, с отоплителни съоръжения. Намерихме и ръчни мелници, както и каменни хавани", заяви археологът от РИМ- Кюстендил Веселина Вандова. Според нея и в двете селища са живяли сравнително богати хора.

Проучването на обекта ще продължи до средата на месец ноември, след  като е удължен срока с 2 месеца, заради оказалиата се по- дълбока дебелина на културния пласт.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов