Избрани Новини

Спасяват неолитно селище край Мурсалево от АМ „Струма“

Министърът на културата иска решение за музей на открито до АМ "Струма" при Мурсалево

Ще се търсят варианти Автомагистрала “Струма” “да прескочи” уникалното неолитно селище край с. Мурсалево. Това каза при посещението си на обекта днес министърът на културата Мартин Иванов, цитиран от БТА. Той разговаря с ръководителя на обекта проф. Васил Николов от НАИМ към БАН за възможностите за консервация на древното селище. Археологическият обект край с. Мурсалево е отпреди 8 хил. години. Находката е от ранния неолит – около 5800 г. пр. Хр., разказа проф. Николов. Това, което предлагаме на Агенция “Пътна инфраструктура”, е да намери инженерно решение.

Ако е техническо възможно и финансово изпълнимо, магистралата трябва по някакъв начин “да прескочи” селището и да мине над него, каза министърът. Той уточни, че е поел ангажимент да организира среща с председателя на Агенцията и проф. Николов, за да се види кои са най-ценните части от обекта, които трябва задължително да бъдат запазени. Министърът допълни, че от Агенция “Пътна инфраструктура” му съобщили, че за преместването на трасето щели да се загубят милиони левове и това не било уместен вариант.

Проф. Николов посочи, че преговорите за удължаването на срока на работа на археолозите до края на ноември са в напреднал етап. Пред БТА той уточни, че тези срокове няма да са достатъчни за проучването на обекта и се надява да бъдат отпуснати нови три месеца през пролетта на следващата година

за продължаване на работата. “Тук можем да направим музей на открито, като нашето предложение е останалата част от селището да бъде откупена от частните собственици, за да се проучи участъкът изцяло и да бъде запазен”, каза още Васил Николов. До момента археолозите са установили около 20 сгради, но се предполага, че те са поне два пъти повече. Археолозите разказаха, че на Балканите няма друго такова селище, с подобна точна планировка.

Постройките са вдигнати “като по конец “- една под друга и една до друга. Министърът разгледа извадка от направените хиляди находки за последните пет месеца, показваща една невероятно интересна ранно-земеделска култура, част от първата европейска цивилизация и се впечатли от древно седефено копче. “Много съм впечатлен и от жилищата на два етажа. Даже през Възраждането сгради на два етажа са били рядкост. Това е световна урбанистична култура – има го и при нас десетки хиляди години преди всички”, каза министър Иванов.

Министърът разказа, че на това място са живели около 1000 души, което сочи, че за този период от време обектът е бил един от големите градове в света. “Предците ни са ни оставили примери за световна култура и не може да се отнесем към това наследство с лека ръка. Изощо българската култура и история ни дават много поводи за гордост, а ние се отнасяме към тях по немарлив начин. Искам през следващите няколко седмици, които ми остават в министерството, да ви покажа тъжната картина на задкулисието на българската култура и история, като започнем с посещение в българския филмов център”, каза министърът.

Той добави, че вижда смисъла да бъде на настоящия си пост само, за да покаже тези неща и се надява да се роди обществен натиск за съхраняването и запазването на ценностите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)