Избрани Новини

Продажбите на жилища в Дупница намаляват

Застоят на пазара на недвижимо имущество продължава

Застоят на пазара на недвижимо имущество в Дупница продължава. Две години след като цените удариха дъното, продажбите са малко, въпреки че жилищата са с 10-15% по-евтини от реалната им пазарна стойност, обясни брокер от агенция за недвижимо имущество в града пред в." Вяра". От агенциите споделят, че месечно успяват да сключат едва 3-4 сделки, при 1-2 сделки за месец преди 3-4 години.

„Имаме доста имоти за продажба, но пазарът не върви. Хората нямат пари. В града няма работа. Тези, които работят, не получават редовно заплатите си. Бавят се заплатите не само в „Напоителни системи”, където не са плащали от май, но и в ТЕЦ-а. Не е по-добро положението и в другите фирми. Всичко това се отразява”, отбеляза брокерът.

300 евро/кв.м струва тухлен апартамент в центъра на Дупница в момента. Панелките са по 200 евро за кв.м. Най-търсени са дву- и тристайните апартаменти в центъра. Двустайните се предлагат по 40 000 – 50 000 лв., а тристайните – по 48 000 – 50 000 лв. Гарсониери почти няма, а обявените за продан са с цени между 25 000 и 30 000 лв. Силен интерес има към жилищата в жк „Бистрица”, където имотите се продават много изгодно – гарсониера е между 18 000 и 23 000 лв., и то в добро състояние.

 " Хората си дават сметка, че инвестицията в имот е най-сигурната", казват в агенциите. Споделят още, че в региона няма сделки и със земеделски земи. Предпочитани са имотите в Яхиново и Бистрица. Минало е вече по-голямото търсене на имоти около главен път Е-79 край Дяково, регистрирано преди време покрай строителството на АМ „Струма”. Хората в този район се въздържат да продават, въпреки че все още има по някое място до пътя, казват брокерите.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов