Избрани Новини

Брюксел наказва жестоко за тръни по пасищата

Олег Стаменов отглежда 100 овце в планините в Брезнишко

Наказание от Брюксел за тръни в пасището - звучи като шега, но е факт. Ако на пасището, вместо трева, растат тръни, Европа може да спре субсидията. И това вече се е случвало с немалко фермери в България, съобщи bTV.

Олег Стаменов отглежда 100 овце в планините в Брезнишко. А там тръни дал Господ. Един ден инспектори от Брюксел му идват на проверка.

„Имаше пасища, които не бяха приведени в добър вид и за това нещо си понесох санкциите”, разказва Олег.

Заради тръните Брюксел спира за три години субсидията му от 25 лева на хектар пасища. В договора за субсидия изрично е записано, че на пасището трябва да има трева, а не тръни.

Но понеже пасището е сто декара, Олег видял, че няма начин да чисти на ръка. Овчарят спешно купил трактор на старо и започнал да коси механизирано.

„Минаха трите години, нали, след това пак дойде проверка, установи се, че аз от моя страна изпълнявам поетите ангажименти и субсидиите си дойдоха”, казва той.

Сега пасищата на Олег са толкова добре почистени от тръни, че приличат повече на голф игрище. От Брюксел държат пасищата, за които дават субсидии на овчарите, да изглеждат точно по този начин заради самите животни.

Колкото повече трева има за овцете, толкова повече мляко и месо за овчаря. Затова Брюксел е категоричен: на пасището трябва да има само трева. Има ли тръни - спираме субсидията и то за три години.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов