Избрани Новини

Фермери от Кресна на война за пасища

Неправомерно ползване на мери и пасища доведе до истинска война между фермери в община Кресна

В кметството са внесени множество сигнали за този проблем. На места се стига не само до скандали, но и до юмручни схватки между животновъдите.

Има и жалби, че в селата се унищожава и частна, и общинска собственост от безпризорни домашни животни. Кметове на населени места поискаха правомощия, с които да могат да глобяват нарушителите. „Има напрежение не само между самите фермери, но и между земеделци и животновъди. Защото животните съсипват градините и продукцията. Само в нашето село се отглеждат 1100 бройки едър рогат добитък.

Пасищата не достигат, положението е страшно", увери кметският наместник Кирил Лазаров, цитиран от "Стандарт". Говедата газят навсякъде и унищожават всичко по пътя си. На няколко пъти се наложило полицията да спира истински боеве между фермери. Земята за паша е разпределена между всички стопани на домашни животни, но е крайно недостатъчна като площ. „Има си изисквания колко декара се полагат на една бройка добитък, а при нас 2-3 пъти по-малко.

Другият проблем е, че някои стопани нямат необходимата база, няма къде да приберат стоката си и това също е причина за съсипването на реколтата от животните", твърди селският управник на Ощава.

Кметът на община Кресна Илиян Кръстев има право да налага санкции от 100 до 500 лева на всеки стопанин на животни, унощижили чуждо имущество.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов