Избрани Новини

Представиха филма "1014-Последната година на Самуил" в Благоевград

"Още жив, Самуил става легенда и за свои, и за чужди, и за българи, и за ромеи!"-каза благоевградският кмет д-р Камбитов

В препълнената  зала  „22 септември” в Благоевград  бе представен филмът „1014- Последната година на Самуил”.  На прожекцията присъстваха кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, представители на общинска администрация, историци, общественици, ученици и граждани.

„Дадохте ни един по-различен ъгъл на историята с този документален филм, който е част от програмата на  община Благоевград по повод 102 години от освобождението на Пиринска Македония и 1000 години от смъртта на Цар Самуил. Това е нещо, което в учебниците по история не се пише”, каза след края на филма кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той поздрави Валери Яков, Красимир Кушев и целия екип, реализирал проекта.

„Филмът показва един необикновен живот, съдба на велик български цар, който десетилетия наред брани свободата на народа си. Самуил, още жив, е легенда и за свои, и за чужди, и за българи, и за ромеи, а за следващите поколения е символ”, добави кметът Камбитов. По думите му цар  Самуил е символ на  непримиримостта на България, на волята за свобода.

Кметът допълни, че както при миналогодишния филм за Гоце Делчев, така и след тази екранизация остава със смесени чувства на гордост, но и донякъде на срам. „Задавам си въпроса: "Ние, българите, обичаме ли се, или мразим самите себе си? Явно този въпрос от векове го носим, но още нямаме отговор. Имам усещането, че винаги когато се случва нещо лошо, си мислим , че няма как да е станало без наше участие, а с такава вяра няма да стигнем до никъде. Казват, че всеки народ си заслужава съдбата, може би към днешна дата и при нас това е доказателство“.

„Дано се променим и Бог да пази България!“, завърши словото си кметът Камбитов, като уточни, че винаги трябва да завършваме с оптимизъм.

Филмът “1014- Последната година на Самуил” се позовава на хрониките от византийските летописци Йоан Скилица, Михаил Псел, Йоан Цецес, френския пътешественик и историк д-р Гюстав Шльомберже и трилогията на Димитър Талев “Самуил, цар български“.Сценаристи на филма са  Красимир Кушев и Валери Яков, режисьор е Валери Яков, консултант д-р Янко Христов, оператори са Александър Караджов и  Феодор Сургов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)