Избрани Новини

Бойко Борисов: ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство

Резултатът на БСП е толкова слаб, че не позволява стабилна широка коалиция

Когато цифрите говорят, коментарите са лесни. ГЕРБ е спечелил на тези избори повече от сбора на втората и третата политически сили, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция. Не е нормално най-голямата дясна партия да има два пъти повече гласове от лявата, подчерта той.
Когато имаме такъв резултат, нормално е да благодариш на тези, които са гласували и на структурите, които са работили. С този резултат се опровергават твърдения, че някого го е било страх, заяви Борисов.

"Широка коалиция, в смисъла на това, което в Европа разбират – между десница и левица, се прави, когато това означава голямо мнозинство в парламента. И ако ние имахме над 100 депутати, те имахме примерно, 80, тогава вече хипотезата за едно стабилно управление можеше да съществува.
Сега математическият сбор между първия и втория е 123, което го прави нестабилно мнозинство.

С 84 депутата няма как да на правим правителство на малцинството. И с Реформаторския блок не можем да направим.

За съжаление, всяка сутрин, вечер, това, което чета като коментари – нашите имена, и нашата партия се поставя в една ситуация, че сме виновни, че сме толкова по-добри от другите на тези избори. Ние такъв резултат дадохме и на европейските избори, ние си бяхме първа политическа сила и на предишните парламентарни избори. Сега от БСП чуваме, че видите ли с ГЕРБ не можело.

Повтарям – нито сме говорили, нито консултации, просто като хипотеза го казвам, защото не можело с ГЕРБ, с ДПС можело. Те просто трябва да си отговорят вътре в партията, на подобни въпроси и да си изведат необходимите поуки, за което им пожелавам успех, тъй като техният слаб резултат води до нестабилност. България има нужда както от силна дясна партия, така и от силна лява партия”, каза Бойко Борисов за БСП.

„ДПС - за пореден път казвам: Няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила подобно решение. Това изчерпва всякакъв коментар оттук нататък по тази тема. Какво ще прави ДПС – ще подкрепя ли, ще бъде ли против е право на тази партия да прецени.
ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство. По-ясно от това не виждам как да го кажа, заяви Бойко Борисов.

Той посочи, че забелязва крайни решения от български партии и предупреди, че етническият конфликт е нещо, което много бързо може да пламне.
"Искам винаги да имаме едно на ум. Слушах изказванията и предизборните речи в Турция и ако ДПС не си направи извода, че с подобни действия създава проблем в етническата толерантност, това ще бъде за тяхна сметка", заяви Борисов. Според него гарант за етническия мир е, ако повече мюсюлмани гласуват за повече партии.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов