Избрани Новини

На нов протест се вдигнаха в Кюстендил рано тази сутрин

Хората ще настояват за ново преброяване на гласовете

На нов протест се вдигнаха в Кюстендил рано тази сутрин заради депутата от ДПС Бат Сали. Начело на демонстрацията бе самият кмет Петър Паунов, съобщи NovaTV.

Хората са недоволни, че ДПС излъчва един депутат, колкото и ГЕРБ, при положение, че първата партия има по-малко от 1000 гласа, а втората – 20 000.

Според Паунов, законът е направен нарочно така, че се ощетяват определени райони в полза на дадени партии. Проблемът не бил, че депутатът се казва Бат Сали, а бил принципен.

Националистически гласове се надигнаха от говорители на протеста. Ние сме рая на Турция, тези гласове идват от Турция, изригна човек на микрофона.

Не искаме "Това нещо" Бат Сали, "Долу ДПС", скандират граждани.

"Силните думи са заради провокацията, ясно и откровено следвам математиката. Няма как да прескочите 4 партии и да дадете мандат на осмата сила, обясни Паунов. Искам да се направи ново преразпределение на резултатите.

Протестът е срещу тези, които излъгаха, че гласуваме преференциално, посочи още кметът.

Междувременно  кандидат-депутатът от Реформаторския блок Ирина Абаджиева, която обаче не влиза в 43-ото НС, обясни, че два мандата в Кюстендил ще бъдат заети от представители на най-зле представилите се партии на вота в града.
„Участвах в гражданската квота в НС по приемане на новия Изборен кодекс като адвокат. Тогава беше коментирано, че тази система дава парадоксални отклонения в малките райони”, заяви Абаджиева. По думите й обаче най-големите спорове били не по методиката, а за това кой да бъде в ЦИК.

Цветозар Томов от Комисията обясни на какво се дължат аномалиите. Те са следствие от метода за изчисляване на мандатите. Този метод работи по-добре, ако няма 4-процентна бариера на национално и местно равнище. Томов призна, че сегашната ситуация не е справедлива, но от ЦИК са длъжни да спазват закона. Той категорично опроверга тезата, че членовете на Комисията могат да окажат влияние на броенето на гласове. „Ако не се беше случило в Кюстендил, щеше да е другаде”, каза Томов. Гласовете от Турция не влизат в нито едно регионално разпределение.

Така при изчисленията излиза, че ДПС има по-малко мандати, отколкото би трябвало. За да се запълнят „дупките”, се дава мандат на Движението там, където то има най-големи остатъци, какъвто е случаят с Кюстендил. Тази аномалия е по-вероятно да се случи в малки райони, където малко гласове осигуряват мандат, обясни Томов.

Въпреки разясненията, хората в Кюстендил продължиха да винят ЦИК за случилото се, а не недостатъците на изборния закон.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов