Избрани Новини

Дупничани отиват на протест днес пред ЦИК

Протестират срещу решение на Върховния административен съд

Около 300 души тръгват на протест в 10 сутринта днес – сряда, от Дупница срещу  подменения вот, потъпканата   народна  воля и решение на Върховния административен съд, обявил 9 секции в Турция и Казахстан за законни. Зачитането на  гласовете  от тези секции  удря рамо на ДПС,  с което се пренебрегват гласовете от България. Протестът тръгва от паркинга на Учителския институт в центъра на Дупница от 10 часа и ще се състои пред ЦИК в София. Крупният български бизнесмен и спортен деятел, роден в Дупница, Ивайло Константинов, заяви: „Подкрепям протеста на хората, не търся масовост,  защото знам, че е работен ден. Но се обръщам към всички хора, които милеят за България и могат да си позволят да жертват сряда в името на благото на родината. Сега голямата несправедливост се състои в това, че гласовете от чужбина отиват там, където калпавият закон реши . Изборите на 5-и се оказаха подигравка с народния вот. Не може хората да гласуват за ГЕРБ, а да влезе, за да защитава правата им, човек от ДПС. Недопустимо е да получиш доверието на 21 000 избиратели от Кюстендилска област и да останеш извън парламента. А на твое място да влезе непознат човек, който дори не е от региона, и то само с 1000 гласа, какъвто е случаят с Емил Гущеров от ГЕРБ- Дупница и Александър Методиев от ДПС-Самоков. Това е чудо невиждано. Пълен абсурд. Щом може така, направо да ни докарат Ердоган за премиер.

Област Кюстендил се нареди след София, Пловдив, Бургас, Габрово, Сливен и Благоевград по резултати за ГЕРБ. Гордея се, защото сме сред първите в страната. Община Дупница постигна резултат за ГЕРБ от 40%. Това не се е случвало никога за каквато и да е дясна партия."

Припомняме ,че за 9 секции – 8 в Турция и 1 в Казахстан  ВАС постанови, че няма основание да бъдат разкрити. ЦИК обаче гласува ново решение, което на практика повтаряше текста на отмененото. Патриотичният фронт пусна нова жалба, но друг състав на Върховния административен съд я отхвърли и по този начин създаде поредния правен абсурд, в който един съдебен състав бламира колегите си от друг в рамките на една седмица.

Юристът на община Дупница Милен Попов, който също е член на ГЕРБ, синтезира целта на протеста.

„Ако искаме да дадем възможност на всеки български избирател да упражни правото си на глас, където и да се намира, единствената възможност за това е електронното гласуване. Несправедливо е ЦИК да разпределя гласовете от чужбина по свое усмотрение. Хубаво нещо би било, ако България не е разделена на 28 избирателни района, а цялата страна е един избирателен район, по този начин ще бъде най-справедливо разпределението на мандатите, и няма да се стигне до това огромна група от хора да бъде оставена без представителство в парламента, а пък в същото време партия без тежест в отделен район да получава мандат в парламента. Другият вариант е въвеждане на мажоритарно гласуване, там определянето на избрания кандидат е пределно ясно, например така се избират кметовете. Има много и различни системи, затова първата работа на новия парламент е да направи изменения в Изборния кодекс”, обобщи юристът.

„Нямам думи. Втрещен съм от варианта г-н Бат Сали и без извинение за обръщението към него да бъде депутат от 10-и многомандатен избирателен район. Нищо лично срещу въпросната персона, но този човек и представляваната от него партия няма подкрепата дори на 1000 човека в областта. В община Дупница подкрепата за партията, респективно за него е едва 297 гласа. Да не влизам в подробности пък от кои секции и кои са гласоподавателите му, всеки може да ги разбере и направи изводите си”. Това заявява кметът на община Дупница Методи Чимев във връзка с проведените избори за Народно събрание и очертаващите се представители на 10-и кюстендилски многомандатен избирателен район. В официално становище, изпратено до медиите, градоначалникът заявява, че Дупница винаги е била горд с истински българи и съхраняващ българските традиции град и ще остане такъв. „Не на последно място няма как да скрия разочарованието си от факта, че Дупница е на път да бъде лишена от възможността да има свой народен представител в лицето на Емил Гущеров, Иван Ибришимов или който и да било гражданин, избран от хората. Това са дупничани, получили подкрепата не на 297 човека, а на хиляди. И за да съм коректен, ще цитирам цифрите само на територията на община Дупница – ГЕРБ със 7044 гласа, или 37.08% и 1700 преференции за Гущеров, а втори са БСП с 4109 гласа, или 21.63% и 2200 преференции за Ибришимов.Питам аз: за сметка на какво и на кого?! За сметка на над 52 000 истински горди и честолюбиви българи, живеещи в община Дупница, и над 100 000 в цялата област ли?!Формули, изчисления, прехвърляния на гласове оттук-оттам… Пълни глупости. Хората в Дупница и областта казаха своята тежка дума на 5 октомври”, продължава кметът. Ето какво заявява още в становището си: “Казвам се Методи Христов Чимев, избран съм за кмет на община Дупница. Като такъв съм длъжен да защитавам интересите на града и хората в тази община. От позицията ми на кмет като институция каня за първи и последен път Бат Сали на 28 октомври тази година пред Тюрмето. Каня Бат Сали да се включи в нашия протест в защита на емблематичната си сграда, която е собственост на дупничани и е паметник на културата, но незнайно защо мерак към нея имат от мюфтийството. Като кмет на община Дупница заявявам най-отговорно, че няма да изпратя нито една покана за събитие на въпросното лице, ако то бъде официално обявено за народен представител от Кюстендилска област. Казвал съм го сто пъти, казвам го и сега: Докато аз съм кмет, мюзеин в Дупница няма да пее и Бат Сали за мен като депутат няма да съществува!”

Кюстендилският градоначалник Петър Паунов също скочи срещу алтернативата Бат Сали да седне на депутатската скамейка от Кюстендилския избирателен район. След математическите преизчисления на мандатите в страната и с решение на ЦИК възможността Александър Методиев от Самоков да влезе в парламента е реална въпреки резултата от 893 гласа за ДПС за цялата област. Като преференции той събра едва 38, сочат данните от протоколите на РИК-Кюстендил. Безумието да влезе депутат от ДПС от Кюстендилска област, където няма и един мюсюлманин, е на път да стане факт.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов още преди две години обяви война на апетитите на мюсюлманското изповедание за имоти под Хисарлъка и организира протести пред съдебните институции. Основно претенциите бяха за джамии, както и градинката пред паметника на Освободителя – Ильо войвода. С мълчаливо присъствие той обяви позицията си дори и пред Софийския апелативен съд, пише vjaranews.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов