Избрани Новини

Продължава почистването на река Благоевградска Бистрица

Така се гарантира безопасният отток при по-високи приливни води

Община Благоевград продължава с дейностите по почистване на река Благоевградска Бистрица. В момента се работи в района на любимите на поколения благоевградчани „Баражи“ . Багери отстраняват дънерите, които биха могли да попречат за преминаването на водата. Терените са изравнени, а земната маса и отстранените дънери се извозват на сметището в село Бучино.

Почистването на коритото на река Благоевградска Бистрица започна през летния сезон, когато бяха изсечени всички застрашени от падане дървета, окастрена беше и растителността, затрудняваща преминаването на водата. Изнесени бяха всички наносни образования, бутилки, картони и други. Оформени са пространствата на реката от началото на парк „Бачиново” до механа „Воденицата”.

Общинските специалисти ще продължат почистването на речното корито до парка срещу общежитията на АУБ. Целта е не само да се гарантира безопасният отток при по-високи приливни води, но и Благоевградска Бистрица да се превърне в приятно място за разходки  и отдих, като се свържат парковете в поречието й. По този начин общинското ръководство гарантира сигурността и имуществото на 80-хилядния Благоевград и особено на хората, живеещи в района край реката.

По спечелен проект любимите на благоевградчани баражи ще бъдат ремонтирани, ще бъдат изградени нови речни прагове, които ще укротяват пролетното пълноводие от топящите се снегове и ще намалят скоростта и силата на прииждащите след поройни дъждове води. Стените на речното корито също ще бъдат укрепени, като проектантите са заложили и изграждането на рибни проходи, през които рибата да може да преминава безпрепятствено по време на своята миграция.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов