Продължава почистването на река Благоевградска Бистрица

Така се гарантира безопасният отток при по-високи приливни води

Община Благоевград продължава с дейностите по почистване на река Благоевградска Бистрица. В момента се работи в района на любимите на поколения благоевградчани „Баражи“ . Багери отстраняват дънерите, които биха могли да попречат за преминаването на водата. Терените са изравнени, а земната маса и отстранените дънери се извозват на сметището в село Бучино.

Почистването на коритото на река Благоевградска Бистрица започна през летния сезон, когато бяха изсечени всички застрашени от падане дървета, окастрена беше и растителността, затрудняваща преминаването на водата. Изнесени бяха всички наносни образования, бутилки, картони и други. Оформени са пространствата на реката от началото на парк „Бачиново” до механа „Воденицата”.

Общинските специалисти ще продължат почистването на речното корито до парка срещу общежитията на АУБ. Целта е не само да се гарантира безопасният отток при по-високи приливни води, но и Благоевградска Бистрица да се превърне в приятно място за разходки  и отдих, като се свържат парковете в поречието й. По този начин общинското ръководство гарантира сигурността и имуществото на 80-хилядния Благоевград и особено на хората, живеещи в района край реката.

По спечелен проект любимите на благоевградчани баражи ще бъдат ремонтирани, ще бъдат изградени нови речни прагове, които ще укротяват пролетното пълноводие от топящите се снегове и ще намалят скоростта и силата на прииждащите след поройни дъждове води. Стените на речното корито също ще бъдат укрепени, като проектантите са заложили и изграждането на рибни проходи, през които рибата да може да преминава безпрепятствено по време на своята миграция.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен