Избрани Новини

Оставиха в ареста наркотрафикант на амфетамини

Апелативен съд – Бургас потвърди наложената на Искрен Стефанов мярка за неотклонение задържане под стража. Той е обвиняем по досъдебно производство за опит за контрабанда на наркотични вещества. На 26.09.2014 г. около 8,50 ч. на ГКПП Малко Търново – трасе изход България –Турция, с личния му автомобил „Мерцедес“, без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите е направил опит да пренесе през границата 47,817 кг метаамфетамини.
На 29.09.2014 г. Окръжен съд – Бургас взе спрямо него най-тежката мярка за неотклонение и Стефанов обжалва този съдебен акт.
Във производството пред въззивната инстанция представителят на Апелативна прокуратура – Бургас коментира жалбата като неоснователна, тъй като са налице всички предпоставки за задържането му под стража. Прокурорът съобщи, че обвинението вече било доказано със събраните доказателства и изготвените експертизи. Предвиденото наказание от 10 до 15 години лишаване от свобода обуславя реалната опасност Стефанов да се укрие, за да избегне наказателно преследване. Прокурорът обърна внимание, че той няма постоянен адрес у нас, а предвид двойното си гражданство живее в Румъния.
Защитникът на Стефанов заяви, че от субективна страна не може да се направи обосновано предположение за вината му. Адвокатът очаква предстоящите процесуални действия да изяснят кой е извършител на престъплението и имал ли е престъпно намерение неговият подзащитен. Пълномощникът акцентира на чистото му съдебно минало и факта, че работи. От дейността на фирмата му зависела издръжката на неговите близки в Румъния и в Турция. Защитникът заяви, че половин година Стефанов пребивава при свой родственик в България, където може да бъде намерен.
Обвиняемият помоли съда да бъде освободен под парична гаранция, за да работи. Той заяви, че съвестта му е чиста, но имал душмани в Румъния.
Апелативен съд – Бургас като взе предвид, че Стефанов е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление, намери за правилен извода на първата съдебна инстанция, че може да се направи обосновано предположение за неговото авторство. Като обръща внимание на двойното му гражданство и обстоятелството, че лесно може да напусне страната, въззивният състав споделя и извода за наличие на реална опасност той да се укрие.
Определението на Апелативен – Бургас е окончателно.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)