Избраха четири места за кацане на Марс

Мисия "ЕкзоМарс" предвижда две непилотирани мисии до Червената планета

Руско-европейската мисия "ЕкзоМарс" избра четири възможни места за планираното за 2019 г. кацане на роботизиран модул на Червената планета, оповести Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от Франс прес.

Една от главните цели на съвместния проект на ЕКА и Роскосмос е да се установи дали форма на живот някога е съществувала на Марс.

Програмата предвижда две непилотирани мисии до Червената планета. Първата е свързана с изстрелване на орбитална сонда с модул за кацане през януари 2016 г. Девет месеца по-късно тя ще стигне до дестинацията си. Втората се състои в изпращане през май 2018 г. на роботизиран модул, който да кацне на Марс през януари 2019 г.

Избраните четири възможни места за кацане - Mawrth Vallis, Oxia Planum, Hypanis Vallis и Aram Dorsum, се намират относително близо до екватора, се казва в комюнике на ЕКА.

"Марсианската повърхност днес е негостоприемна за живите организми - заяви изследователят Хорхе Ваго от ЕКА, който участва в проекта "ЕкзоМарс". - Примитивен живот обаче може би е съществувал там преди 3,5-4 милиарда години, когато климатът е бил по-топъл и по-влажен. Затова мястото за кацане трябва да е в район с древни скали, където вода в течно състояние някога е имало в изобилие."

Планирано е роботизираният модул на мисията "ЕкзоМарс" да извършва сондажни работи на дълбочина два метра, пише БТА.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен