Ветрове на Марс преместват дюните

Съобщават учените от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена

Силни ветрове духат често на Марс, като повдигат пясъка и преместват дюните, съобщи АФП.

Марсоходите трябва да са подготвени за това, подчертаха учените от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. Специалистите знаят отдавна, че марсианският пейзаж е ерозирал от ветрове. Наблюдавани са и пясъчни бури. Досега обаче се смяташе, че силните ветрове, които могат да пренасят песъчинки, не са чести, защото атмосферата там е сто пъти по-рядка от земната.

"Наблюдавахме пясъчните дюни да се преместват със скорост, която варира според сезоните - каза Франсоа Ейуб от екипа. - Постоянството на това явление противоречи на възприетата идея за статичен марсиански пейзаж, в който ветровете, способни да повдигнат пясъка, са рядкост".

Франсоа Ейуб и колегите му от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена са наблюдавали полето с дюни Нили Патера, което е едно от най-активните на Червената планета. Те са измерили изместването на гънките на дюните в тази зона на базата на снимки, правени от космическия апарат "Марс рикънисънс орбитър" цяла марсианска година.

Оказа се, че в района почти всеки ден има ветрове, които пренасят пясък. С помощта на атмосферен модел учените са изчислили силата на вятъра, необходима за повдигане на песъчинките, пише БТА.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен