Избрани Новини

Ветрове на Марс преместват дюните

Съобщават учените от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена

Силни ветрове духат често на Марс, като повдигат пясъка и преместват дюните, съобщи АФП.

Марсоходите трябва да са подготвени за това, подчертаха учените от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. Специалистите знаят отдавна, че марсианският пейзаж е ерозирал от ветрове. Наблюдавани са и пясъчни бури. Досега обаче се смяташе, че силните ветрове, които могат да пренасят песъчинки, не са чести, защото атмосферата там е сто пъти по-рядка от земната.

"Наблюдавахме пясъчните дюни да се преместват със скорост, която варира според сезоните - каза Франсоа Ейуб от екипа. - Постоянството на това явление противоречи на възприетата идея за статичен марсиански пейзаж, в който ветровете, способни да повдигнат пясъка, са рядкост".

Франсоа Ейуб и колегите му от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена са наблюдавали полето с дюни Нили Патера, което е едно от най-активните на Червената планета. Те са измерили изместването на гънките на дюните в тази зона на базата на снимки, правени от космическия апарат "Марс рикънисънс орбитър" цяла марсианска година.

Оказа се, че в района почти всеки ден има ветрове, които пренасят пясък. С помощта на атмосферен модел учените са изчислили силата на вятъра, необходима за повдигане на песъчинките, пише БТА.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов