Избрани Новини

Министър Васил Щонов каза по обяд в Русе, че вече знае за новите цени на тока

Министърът заяви още, че се води битка за спасяването на целия сектор

Малко по - късно стана ясно, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е потвърдила очакваното повишение на цената на тока с 9,79 на сто от 1 октомври.
Най-голямо ще е увеличението на абонатите на ЧЕЗ, които ще трябва да плащат с близо 10 на сто по-скъпа дневна тарифа. Нощната тарифа за тях ще скочи с 9,8 на сто.
Толкова ще е увеличението на дневната тарифа и на абонатите на Енерго про. През нощта токът им ще струва с 9,5 на сто повече.
При ЕВН увеличението на дневната тарифа е 9,7 на сто, а на нощната - 9,31 на сто.
Министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов каза, че увеличението влиза в сила от първи октомври. "Ако трябва да говорим с факти и цифри, става въпрос за разлика между цените на продаване и изкупуване от 900 млн.лв., и просто няма как да се справим. Не можем да продължаваме с популисткото говорене - ще намалим цените или да ги оставим същите, ще вземем 500 млн. от въглеродни емисии, а в действителност се вземат два - три пъти по-малко пари. Това не работи, а междувременно дупката се увеличава и целият сектор задлъжнява".
Министърът коментира още, че вече не става дума единствено за Националната електрическа компания, в момента целият сектор е проблемен и се води битка за неговото спасяване. От НЕК обаче тръгвали повечето проблеми, тъй като при неплатежоспособност на компанията, всички надолу по веригата изпитват затруднения. Фокусът е насочен към това да се покрие дефицитът от 900 млн.лв., и една от мерките е така наречената "такса задължение към обществото", която ще добави още 200 милиона лева.
Част от останалите мерки за покриване на дефицита ще включват подобряване работата на държавните дружества в енергетиката, за които министърът също заяви че има големи проблеми, и навсякъде има възможности за подобрение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов