Избрани Новини

7 хиляди македонци в Бело поле с право на глас

В Бело поле 7-те хиляди македонци са регистрирани на 3 адреса

Интересен парадокс в благоевградското село Бело поле – в него обичайно живеят около 500 души, а с право на глас за предстоящия вот са регистрирани 7 553-а, съобщи БНТ. Разликата идва заради хиляди македонци, които посочват адрес в селото, за да получат българско гражданство. След като се сдобият с български паспорти, македонците получават право не само свободно да пътуват в Европа, но и възможността да участват в български избори.

В Бело поле 7-те хиляди македонци са регистрирани на 3 адреса. Според кмета на селото Иван Стойчев македонците посочват тези адреси като постоянни в българските си лични карти. Изискване за осигурен подслон на регистрираните на един адрес хора няма, достатъчно е само да е налице пощенска кутия за кореспонденция с тях. На изборите за европарламент, македонците не гласували, защото имало забрана да гласуват лица, които са граждани на страни извън ЕС.

Мартин Бусаров, председател на РИК – Благоевград: Но това изискване за уседналост го няма по отношение на национален парламент, което обуславя фрапиращата разлика.

Въпреки над 7-те хиляди потенциални избиратели, в Бело поле ще има само една секция за гласуване. От Районната избирателна комисия обясниха, че не разкриват повече секции, защото практиката показвала, че македонците не упражняват вот у нас.

Мартин Бусаров, председател на РИК – Благоевград: Явно става въпрос за такива граждани, които са се възползвали от правото си да получат адресна регистрация на територията на съответното населено място и с тази адресна регистрация са получили съответния вид документи.

Постоянните жители на Бело поле също са сигурни, че македонците няма да са активни на предстоящите избори.

Жителите на селата твърдят, че македонци гласуват у нас единствено на местни избори. Само тогава те имат свой предпочитан кандидат и идват у нас, за да го подкрепят.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов