Избрани Новини

"Син език" уби 75 овце в Кюстендилска област

Компенсации от 150- 200 лв. на животно

75 животни са умрели до момента в Кюстендилска област вследствие на болестта "син език", съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д- р Първан Дангов. Те са извозени своевременно към екарисажа. В момента върви процедура по издаване на актове за компенсиране на земеделски стопани, представили документи от екарисажа, информира dariknews.  
"Ще спазим срока 2- ри октомври. Всичко онова, което е отпаднало от дребните преживни стада, да бъде оформено в индивидуални актове, с цени от предходния месец на статистиката, ползваме данни от Териториално статистическо бюро, но все още нямаме средните пазарни цени. Очаква се компенсацията да бъде от 150 - 200 лв. за овца", коментира д- р Дангов.
Седем са новите огнища на територията на областта, основно в община Невестино. Регулярно се взимат кръвни проби от животните, но се бави изпращането на резултатите от изследването.
Умрелите животни са от общините Кюстендил, Невестино, Кочериново, Рила. Потвърдени случаи на "син език" имаме в почти всички общини с изключение на Трекляно. Благоприятни климатични условия в момента, застудяването на времето и валежите възпрепятстват летежа на куликуидите, така че не очаквам нови случай на заболели животни, но има животни в инкубационен период и постепенно ще отпадат", каза още Първан Дангов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов