Избрани Новини

Покосените от „син език” - в гнездото на лешоядите от Ракитна

Общинска администрация Симитли своевременно е изпълнила всички ангажименти и осигурила пълно съдействие на животновъдите

Покосените от заразата „син език” животни на стопани от община Симитли ще бъдат оставяни в гнездото на лешоядите край симитлийското село Ракитна. Изрично съгласие за това получи общинският кмет Апостол Апостолов от експерти и отговорните институции по време на областно съвещание, свикано от губернатора Димитър Димитров.

Ситуацията с щетите за животновъдите по общини от болестта „син език” бе една от главните теми на съвещанието, заедно с готовността на администрациите по общини за провеждане на извънредните парламентарни избори на 5-ти октомври, подготовката за зимното снегопочистване и поддържане и състоянието на речните корита, информират от Симитли.

Общинска администрация Симитли своевременно е изпълнила всички ангажименти и осигурила пълно съдействие на животновъдите по отношение на ситуацията със заразата „син език” по преживните животни. На територията на общината има локализирано място за събиране на труповете на покосените от болестта животни до пристигане на екарисажна кола, осигуряват се и чували за стопаните. На областното съвещание днес бе уточнен въпроса с извозването на труповете на животни от общината до екарисаж във Варна. С изричното становище на Областната дирекция по безопасност на храните, умрелите от син език животни ще бъдат оставяни на лешоядите в „генздото” им край село Ракитна. При пристигане на епизоотичната кола, служебни лица ще издават бележка на стопаните по марката на животното, срещу която животновъдите ще могат да получат обезщетение от държавата.

По отношение на зимното поддържане, община Симитли ще финализира до две седмици процедурата на избор на фирма, която ще отговаря за снегопочистването и пътното поддържане и проходимост през зимата.

От днес, веднага след областното съвещание, общинският кмет Апостол Апостолов е назначи комисия, която да направи обстойна проверка на състоянието на речните корита в урбанизираните територии в общината. Тези данни са необходими на областна администрация за планиране на почистване на речните корита с цел превенция от наводнения.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)