Избрани Новини

Ускоряват издаването на документи за самоличност заради изборите

При невъзможност за нова лична карта ще се гласува с удостоверение

Ускорено ще се издават лични карти в последната седмица преди изборите на 5 октомври.

От Дирекция "Български документи за самоличност” съобщават, че е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен (зелен) паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас, пише 24 часа.
В зависимост от конкретните нормативни изисквания на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването или ще бъде издадено удостоверение за липсваща или с изтекъл срок на валидност лична карта.
При невъзможност да бъде издаден нов документ до края на работния ден на 3 октомври, по искане на гражданите, ще бъде издавано удостоверение, с което да гласуват. За целта обаче всеки трябва лично да подаде искане за това в полицията в периода от 30 септември до 4 октомври от 8.30 до 17.30 ч. В деня на изборите също ще се издават удостоверения, но от 8 до 18 часа. Изискването е обаче преди това да има пуснато заявление за нова лична карта и да е направено цифрово заснемане на лицето на заявителя.
В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта удостоверение за гласуване може да се издаде във всяко районно управление или полицейска дирекция, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. Документът ще важи само за представяне пред секционната избирателна комисия и само в изборния ден - 5 октомври 2014 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов