Избрани Новини

Увековечават с паметник създателя на фабриката за китари в Казанлък

Гранитен двуметров постамент на Димитър Георгиев се открива в петък-26-ти септември

Паметникът, който ще се постави в близост до входа на фабриката, е дело на възпитаниците на НГПИД „Акад. Дечко Узунов" и на скулптора и преподавател в гимназията Ваньо Колев.

Монументалната памет за създателя на фабриката - казанлъшкият майстор-лютиер и бивш оръжейник Димитър Георгиев, представлява гранитен постамент с височина 2 метра и месингов барелеф с лика на създателя, пише Дарик.
Събитието е част от кулминационните прояви, посветени на 90-тата годишнина от основаването на фабриката, а идеята за градежа на паметника е на мениджърския екип на фирмата.
В шоурум-залата на „Кремона-България" е подредена и юбилейна експозиция от интересни лични вещи на създателя на фабрика „Кремона", издирвани сред негови родственици от Елена Гамова, изп. директор на фабриката за струнни и щрайхови инструменти.
Освен лични вещи и работни инструменти на Димитър Георгиев, в експозиционната зала са показани и инструменти, произвеждани в „Кремона-България". Експозицията е е на свободен достъп за гражданите, желаещи да я разгледат.
Историята на „Кремона" започва да се пише в началото на 20 век от Димитър Георгиев, дядо на поп певицата Елвира Георгиева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов