Избрани Новини

Шаржове на Чудомир, Илия Бешков и други майстори от днес в Казанлък

Откриването е от 17.30ч. в Художествена галерия – Казанлък

38 шаржа на майстори на карикатурното изображение са подредени от днес в Казанлъшката художествена галерия.

Александър Божинов, Александър Добринов, Тодор Карасимеонов, Димитър Чорбаджийски-Чудомир, Илия Бешков, Кирил Буюклийски, Стоян Йорданов и Теню Пиндарев са представени с по няколко шаржа на известни български личности от началото и средата на миналия век. Сборната колекция представлява сбирка от шаржове, рисувани в различни стилове и техники – акварел, рисунки с туш и перо, цветен молив, смесена техника.
Представени са усмихнатите физиономии на Христина Морфова и Панчо Владигеров, на двете поетеси Дора Габе и Елисавета Багрява (всяка издигнала високо пред другата собствената си лира), щръкналите перчеми на Константин Щъркелов, на Чудомир и проф.Балабанов, зализаните алаброси на проф.Богдан Филов и Тодор Христов, погледът и настръхналите мустаци на художника Васил Маринов, още - протегнатият любознателен нос на д-р Петър Берон, вижда се и Емилиян Станев, отстрелял всички литературни жанрове, и Петър Топузов, Иван Енчев-Видю, и персонажите на Чудомир, още много окарикатурени образи на колеги и приятели на художниците. Всичките те, носещи духа на едни времена, в които шегата с Другия изглежда е била важна и възможна, независимо от общественото му положение и социална дейност. Подсилването на характерни черти и кривици тогава са отваряли устите за широк смях, за приятелски и авто-смях, и са действали очистително.
Представяща ни едновременно възможностите и на портрета, и на карикатурата, изложбата „Майстори на шаржа” ни придърпва с лекота в стаята на смеха, в пространството на увековечени с усмивка познати и обичани български лица.
Творбите са притежание на Художествена галерия – Казанлък, на Литературно-художествен музей „Чудомир” и на Художествена галерия Стара Загора са подредени в залата за временни изложби в казанлъшката галерия.
Изложбата ще бъде предоставена на вниманието на своята публика до 26 октомври 2014 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов