Избрани Новини

Изложба с елементи на разсъждение откриха в Дупница

Миналото на народа ни оживява в изложба

Изложба с елементи на разсъждение. Такава ще ви посрещне в галерия "Околийска къща" в Дупница. Подредил я е д-р Любомир Цонев. „Това е фотоизложба, която трябва да накара българина да осъзнае наследници на каква огромна култура сме, да я опознае и да я опази"- сподели Цонев.

Изложбата е разделена на три - в първата част може да видите мегалитните паметници, сред които и такъв от дупнишкото село Червен брег, втората част е посветена на християнизацията на тези паметници, а в третата авторът е събрал данни за изображения на езически божества като Тракийския конник и как постепенно се превръщат в изображения на св. Георги.

Д-р Любомир Цонев идва в Дупница миналата година, пътят му го среща с Евгени Марушев и отец Костадин, които му показват село Червен брег със всички светилища, оброчища, антични селища. Това, което вижда там, му дава идеята да направи една изложба, която днес става факт. Фотографиите обаче са от цялата страна, включително и от чужбина, и са събирани в продължение на няколко години.

Това, което Цонев определя като най-важно и съществено, е че в тази изложба могат да бъдат видяни няколко последователни периода, събрани на едно място.

Изложбата на д-р Любомир Цонев ще може да видите до 19 октомври информира dariknews.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)