Избрани Новини

Националната библиотека предлага изложба за 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил

В 11 часа жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат 13-те постера

Изложба "Цар Самуил - величие и трагизъм" ще бъде открита  от 11.00 ч. днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и  Методий", съобщиха от библиотеката. На събитието ще присъства и служебният министър-председател Георги Близнашки. Експозицията се организира в рамките на честването на  1000-годишнината от смъртта на цар Самуил. Тя е разположена в  Централното и Западното фоайе на Националната библиотека и е допълнена с 13 постера, допълва БТА.

Експонирани са оригинални документи от фондовете на  средновековното и възрожденското книжовно наследство в  Националната библиотека, които представят на публиката две  водещи гледни точки: култа на Св. Ахилий, чиито мощи цар Самуил пренася от Лариса и литературно-историческите интерпретации на неговото царуване. Избраните паметници включват един от най-ранните преписи на Службата за св. Ахилий - палимпсест от XII в., преписи на  "История славянобългарска", съотнесени с техните печатни  източници, както и куриозни обявления в българската преса от  XIX в. за предстоящо отпечатване на самостоятелна "История на  цар Самуил".

В експозицията са включени множество книги от фонда на  Националната библиотека, които представят образа на Цар Самуил  в научната и художествената литература. Представени са и два наративни арабски извора за времето на Цар Самуил, единият от които е изследван от Виктор Розен  /известен руски историк и арабист/. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на БАН.  Изложбата ще бъде отворена за посетители до 18 октомври 2014 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов