Областният управител и президентът на АУБ - партньори в туризма

Област Благоевград се нарежда на второ място след черноморските курорти по най-добре развита хотелска база

Пълноценно сътрудничество в областта на туризма, обучения, програми по трансгранично сътрудничество, обмяна на практики и планове, за това се договориха на работна среща областният управител Димитър Димитров и президентът на АУБ Кевин Аспегрен. 
Впечатлен съм от Благоевград, от старинния квартал и Центъра за работа с деца „Вароша“. Изразявам пълната готовност за взаимно сътрудничество с Областна администрация Благоевград, тъй като това е много важно за нашата университетска общност. Много от нашите преподаватели не живеят в Благоевград, а с Ваша помощ бих искал да променим това, да предадем, че Благоевград е много добро място за живеене, каза г-н Аспегрен. 
Област Благоевград се нарежда на второ място след черноморските курорти по най-добре развита хотелска база. Като основни туристически дестинации може да се очертаят Сандански, най-известният балнеоложки комплекс,  природни и културно-исторически забележителности в Пирин, Рожен и гр. Мелник; община Банско - ски курортът на България и Балканския полуостров, гр. Добринище – балнеокурорт от регионално значение; община Разлог със СПА център “Катарино”, селата Баня и Добърско, резерватът “Баюви дупки – Джинджирица” и курортната местност “Предел”. Други подходящи за планински туризъм са общините Белица и Якоруда с курортните местности “Семково” и “Трещеник”, а районът на Гоце Делчев привлича с невероятните си архитектурни резервати Ковачевица, Лещен и Долен. Не на последно място са Огняновските минерални бани и разбира се районът на Благоевград, който е сборна база на културните събития за страната. Тук се провеждат множество фестивали. Да не забравяме и известната минерална вода, както и невероятната и по-достъпна ски база в м. “Картала”, близкото разстояние до Рилския манастир, както и природния резерват “Парангалица”, представи накратко пред госта си природни, културни и туристически забележителности на благоевградска област г-н Димитров.