Избрани Новини

Фандъкова: Нивата на реките са завишени, но няма база за притеснения

Състоянието на реките и общинските язовири се следи непрекъснато

Нивата на реките са завишени – от порядъка на 20 до 50 см, но за момента няма база за притеснения. Общинските язовири се изпускат контролирано и се наблюдават денонощно, като това е възложено още преди няколко дни. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Тя обясни, че за изминалото денонощие до столичните екипи на звеното за аварийни дейности няма подадени сигнали, свързани с проливните дъждове. Състоянието на реките и общинските язовири се следи постоянно и непрекъснато се получава информация за останалите язовири на територията на общината, допълни Йорданка Фандъкова.
По думите на столичния кмет приоритет не само за столицата, но и за цялата държава трябва да бъдат инвестициите в превенцията.

„Няма как да има превенция без да има канализация. Има райони в София, в които все още нямат канализация и затова е много важно час по-скоро да се реши въпроса за бенефициентите по ОП „Околна среда“ за новия програмен период. Имаме подготвени около 90 проекта за изграждане на канализация и чакаме да се отвори програма, за да можем да продължим“, посочи Фандъкова.

Тя обясни, че в момента се работи по проектите, защитени през изминалия програмен период – в кварталите „Банкя“, „Люлин“ и „Овча купел.
„През 2006 г. 30% от града нямаше канализация. От тогава досега изградихме около 90 км, а само за тази година – около 40 км. Именно, за да не прекъсне този процес, трябва час по-скоро този въпрос да се реши“, посочи Фандъкова.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)