Избрани Новини

Ще има ли КПП-та по изборите в Кюстендил?

От ромския квартал негодуват

 

Контролно- пропускателни пунктове ще бъдат изградени около ромския квартал на Кюстендил за изборния ден, информираха от Областната дирекция на МВР в областния град. Целта е да се пресече купуването и продаването на гласове и да се ограничи извозването на роми в изнесените секции в града. Анализът на полицията от предходните избори сочи, че около 90% от сигналите касаят именно извозването на хора от ромския квартал до секциите.

Голяма част от хората в ромския квартал са против изграждането на контролно-пропускателен пункт. Според тях, за да отидат да гласуват, трябва да изминават по няколко километра пеш или да използват автомобили. Точно в тях на предишни избори е ставало купуването на гласове.

“Как да ходят тия хора пеша например 2 км., да не се возят. Има старци, има болни, мисля, че е нормално да ги извозват колите”, сподели местен. “На какъв принцип ще бъдат тези КПП–та и дали просто няма да е филтър за определени политически партии да могат да си контролират вота”, запита друг.

Анализът на полицията сочи, че през последните пет години, след закриване на избирателната секция в ромския квартал, отделни лица са свързвани с купуването и продаването на гласове. Целта сега е с пропускателния пункт да се пресече тази порочна практика.

“Лицата не са само от ромски произход. Привърженици са на почти всички политически партии и искам да ви уверя, че спрямо тези лица ще предприемем необходимите мерки”, заяви директорът на ОД на МВР – Кюстендил Елиан Стамболийски.

На пропускателния пункт служителите на реда ще проверяват документите на водачите на автомобили, Гражданска отговорност, както и други изисквания по КАТ. При недостиг на достатъчно служители по време на изборния ден ще се ползва помощта на “Гранична полиция” и на “Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщава БНТ-2.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)