Избрани Новини

Защо пълнеем? Вижте отговорите!

1. Депресия

Много антидепресанти са причина за напълняване. Ако не приемате такива, съществува мнение, че дори чувството на депресия предразполага към повишаване на теглото. Според изследване, публикувано през 2010 г., тъжните и самотни хора пълнеят по-бързо от щастливите.

2. Прием на лекарства

Някои лекарства водят до затлъстяване. Ако приемате противозачатъчни, стероиди, бета-блокатори, подложени сте на хормонална терапия, медикаментозно лечение на рак на гърдата, ревматоиден артрит и дори, ако лекувате мигрена или киселини, то можете да сте сигурни, че стрелката на кантара ви ще показва повече.

3. Нарушени функции на храносмилателния тракт

Добре е да посещавате тоалетната 1-2 пъти дневно. Ако това не е така, причината може да бъде дехидратация, приемане на лекарства, лоша микрофлора. За да не се допусне неправилно функциониране на храносмилателния тракт, вземайте пробиотици. Няма да са ви излишни и продукти, богати на целулоза.

4. Недостиг на определени хранителни вещества в организма

Недостатъчното количество на витамин Д, магнезий или желязо може да е заплаха за имунната ви система, изчерпва се енергията ви, променя се обмяната на веществата и ще ви е по-трудно да водите здравословен начин на живот, защото ще се стараете да компенсирате липсата на енергия чрез кофеин, захарни изделия и въглехидрати. Ще се чувствате сломени и няма да имате сили за физически упражнения.

- За да се справите с липсата на желязо, консумирайте червено месо, спанак.

- За да набавите необходимия магнезий, яжте бразилски орех, бадеми.

- За да получите витамин Д, пийте много мляко и всеки ден се излагайте на слънце.

5. Организмът ви старее

Това е неизбежно. Колкото повече остаряваме, толкова по-бавна става обмяната на веществата в организма. На 50 години ще ни е много по-трудно да изгаряме калории, отколкото на 20. За да се запази скоростта на метаболизма, трябва да се намали храненето и да се увеличи движението.

6. Страдате от Плантарен фасциит

Много заболявания на опорно-двигателния апарат, например плантарен фасциит, остеоартрит, колянни или тазови болки водят до натрупване на излишно тегло, защото все по-малко и по-малко ще имате възможност да спортувате, докато накрая съвсем няма да можете. За да не се стига до такива последствия, си направете индивидуална програма от упражнения, без да си причинявате болка, разбира се, според вида на заболяването. Ако не е по силите ви да се справите сами, обърнете се към физиотерапевт.

7. Синдром на Кушинг

Ако покачването на теглото е свързано с повишено кръвно налягане, остеопороза, кожни изменения, то организмът ви не произвежда правилно хранителни вещества.

Ако усещате, че теглото ви не отговаря на начина ви на живот, посъветвайте се с лекар!

Източник: framar.bgТоп Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)