Избрани Новини

Щетите от наводненията по жп инфраструктурата - за над 3 млн.лв.

Жп гарите в Чирпан, Стара Загора и Нова Загора ще бъдат включени в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020

Първоначалните анализи показват, че са необходими 3,2 млн. лв., за да се възстанови железопътната инфраструктура от щетите, нанесени от последните наводнения, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. Днес тя посети засегнатите от наводненията участници по жп трасето Димитровград – Нова Загора, за да се запознае с обстановката на място.
Министър Ангелкова добави, че железопътната инфраструктура и съоръженията към нея са застраховани и вече са отправени искания към застрахователите за всички пострадали участъци, вкл. Михайлово – Калояновец и се очаква застрахователната оценка.
Припомняме, че още в неделя, по нареждане на министър Николина Ангелкова беше създаден Оперативен щаб, чиято основна дейност е мониторинг и контрол на състоянието на участъци от жп мрежата в страната.
Действия за временно възстановяване на влаковото движение са предприети веднага и поетапно участъците - път № 1 в гара Михайлово, междугарието Любимец – Свиленград, междугарие Харманли – Любимец, гара Любеново предавателна, междугарие Меричлери – Димитровград север, са отворени за движение, някои, от които с намалена влакова скорост.
Най-проблемни остават жп участъка Любеново – Гълъбово, по който ще бъде възстановено движението в понеделник – 15.09.2014 г. след това ще започне работа по гърловината на гара Михайлово, чието възстановяване ще отнеме най-много време.
Мерките за безопасност и сигурност на влаковото движение в засегнатите от наводненията части от железопътната инфраструктура са завишени. Непрекъснато се извършват проверки и се прилагат разписаните мерки и действия за аварийни ситуации.
Не са нанесени големи щети по жп участъците, чието изграждане се финансира по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013. Отстраняването на преовлажнените почви няма да се отрази на строителството и няма да има забавяне в сроковете за изпълнението на проектите, коментира министър Ангелкова. Неустойки към изпълнителите за забава, в следствие от нанесени щети, ще се търсят, ако те не докажат, че същите не са предизвикани от форсмажорни обстоятелства.
Министър Ангелкова добави, че жп гарите в Чирпан, Стара Загора и Нова Загора ще бъдат включени в Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов