Избрани Новини

Пораженията по ж.п. инфраструктурата стигат милион

Най-тежко е положението между гарите Михайлово и Калояновец

Движението през гара Михайлово, макар и само по единия коловоз, бе възстановено тази вечер, съобщиха от НКЖИ. Първи през гарата премина бързият влак от София за Бургас.

Гара Михайлово бе затворена в събота, след като порой отнесе стотина метра от рехабилитираната железопътна линия. Високоскоростната отсечка Михайлово-Калояново бе отkрита тържествено през април тази година, ремонтът е струвал 35,6 млн. лева.

На 12 юли тази година влак дерайлира на гара Калояновец, а сега порой отнесе релсите на Михайлово.

Щетите от потопа върху ж. п. инфраструктурата са за стотици хиляди левове, а може да стигнат и до 1 милион. Това прогнозира шефът на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев в Симеоновград след инспекция на няколко засегнати участъка.

Най-тежко е положението между гарите Михайлово и Калояновец.

От поройните дъждове в старозагорско пострада и железопътната линия Нова Загора – Симеоновград в участъка и около гара Любеново. От 1999 г. по тази линия се движат само товарни влакове, след като пътническите бяха спрени като нерентабилни.

Утре шефът на НКЖИ Милчо Ламбрев ще посети района, за да се запознае на място с щетите и да бъде изготвен график за възстановяването на железния път. По негова информация ремонта на Калояновец е стувал около 45 хил. лева, там бяха вложени около 800 тона чакъл на мястото на отнесения от пороя.

Докато траеше този ремонт влаковете между гарите Чирпан и Стара Загора бяха спрели, а пътниците се извозваха в автобуси.

“Липсват 150 м от баласта под линията между гарите Гълъбово и Любеново и релсите висят във въздуха, което е изключително опасно. Движението е спряно", добави началникът на НКЖИ. Поражения, но не толкова големи, имало и между Харманли и Любимец. Компанията щяла да разчита на помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии освен собствените сили.

Все още е затворен за автомобили и пътят Симеоновград - Гълъбово заради преливането на река Сaзлийка върху шосето. Не може да се пътува и в участъка Симеоновград - Димитровград, където пороят е отнесъл асфалта в 100-метрова полоса.
.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов