Избрани Новини

Учени разработват смарт бастун за незрящи

Той ще позволява на ползвателя му да се движи по-уверено по улиците

Петима студенти от Висшия институт за инженерни науки и технологии в Нанси, Франция, работят върху създаването на интелигентен бастун, предназначен за хора, които имат проблеми със зрението, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА. Целта е да се гарантират по-автономно движение на тези хор и по-голяма сигурност в градска среда.

Индустриалното производство на интелигентния бастун трябва да започне следващата година. Названието му е "Визио". "Той ще включва система от инфрачервени сензори, които ще позволяват на ползвателя му да се движи по-уверено по улиците", заяви Люси Д' Алгер, която е сред авторите на проекта.

"Системата ще предупреждава за наличие не само на ниски, но и на високи препятствия, които достигат височина два и половина метра, чрез специално апаратче. То ще излъчва звуков сигнал при доближаване до големи препятствия или вибрация в дланта при по-малки препятствия", продължава още  Д' Алгер.

Освен това "Визио" ще е свързан с обекти в градската среда - светофари, автобуси, за да може ползвателят му, който има проблеми със зрението, да получава непрестанно информация с помощта на джипиес.

Връзка с интернет пък ще му даде възможност да разбере кога ще дойде чаканият от него автобус, а с помощта на система от специфични баркодове имащите проблеми със зрението ще се информират за работното време на магазините.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов