Избрани Новини

Ветеринарите предупреждават за нова епидемия сред животните

50 лекари от Стара Загора се включиха в национален протест с искане за оставка на шефа на БАБХ

Повече от 500 ветеринарни лекари от страната се включиха в днешния национален протест в столицата. 50 са били участниците от Старозагорска област, съобщи д-р Трайко Алчев - председател на Регионалната ветеринарна колегия в Стара Загора.

Той беше организиран от Българския ветеринарен съюз пред сградата на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Протестът ни е срещу неспособността на държавата да се справи с проблемите във ветеринарното дело и неадекватните действия на Агенцията по храните, които ни връщат в близкото минало. Според ветеринарите, причината за бързото разпространение на инфекциозни заболявания като „син език“ у нас е в ненавременните действия на БАБХ и в ограничения брой лаборатории, които могат да изследват пробите – само две за цялата страна, каза още д-р Алчев.
Лекарите предупреждават и за още едно заболяване, което може скоро да се разпространи у нас от съседни страни - "шмаленберг", което също се разпространява чрез комари, но до момента агенцията не е предупредила за риска и дори не разполага с тестове за болестта.

Никой от ръководството на Агенцията не е провел разговор с протестиращите. Те са отправили покана за преговори до председателя на националната браншова организация на ветеринарите, но той е отказал, тъй като до момента не е направено нищо по исканията, внесените по време на първия протест през месец юли.

Ветеринарите са внесли декларация с исканията си до служебния министър-председател Георги Близнашки и са изпратили писмо до Европейската комисия. Днес те поискаха оставката на директора на Агенцията по безопасност на храните проф. Пламен Моллов и на още четирима човека от ръководството на ведомството.

Ветеринарните лекари са получили подкрепа от браншовата организация в Румъния, която наброява 5000 човека и от преподавателите по ветеринарна медицина от всички висши учебни заведения в България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов