Избрани Новини

Ветеринарите пак протестираха срещу чиновнически решения

Земеделското министерство спира профилактиката, това е опасно, алармираха доктори и животновъди

Десетки старозагорски ветеринарни лекари и животновъди излязоха на протест пред сградата на Областната дирекция по безопасност на храните. Недоволството им е продължение на общонационалния протест, а действията са насочени срещу цялостната политика на държавата относно сектор Животновъдство и натиска, оказван върху ветеринарните лекари да подпишат договори, неизгодни за тях.

Те настояват да бъде променена тарифата за извършване на имунопрофилактична дейност на животните.
От няколко месеца в региона животните не се изследват за заразни и паразитни болести, внесохме жалба до Административния съд, заяви д-р Трайко Алчев, председател на областната колегия на Българския ветеринарен съюз.
Според него, заради неадекватната политика на МЗ и на Агенцията по безопасност на храните, в последните години у нас се увеличават болестите по животните. В момента има туберкулозни огнища, огнища на свински език, на антракс. Всичко това се дължи на безхаберието и неуредиците в двете институции, заради които цяла година е блокирана профилактичната програма за животните. Това може да доведе до избухване на заразни болести, които са опасни и за хората, предупреди д-р Алчев.
В подкрепа на лекарите на протеста дойдоха и представители на животновъдния бранш.
След като националният протест на ветеринарите в началото на юли не успя да постигне целите си, сега ветеринарите се надяват внимание да им обърне служебният земеделски министър.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов