Избрани Новини

Варшава може да подкрепи Кристалина Георгиева

Полската кандидатура не е подкрепяна единодушно от европейските столици

Европейските лидери ще обсъждат днес кой ще заеме местата на Херман ван Ромпой начело на Европейския съвет и на Катрин Аштън начело на европейската дипломация.
Варшава би могла да подкрепи кандидатурата на българския еврокомисар Кристалина Георгиева за дипломат номер едно на ЕС, въпреки че предложи Радослав Шикорски за поста, пише полското издание на европейския сайт "Юрактив", цитиран от Vesti.bg.

Постът върховен представител за външната политика не интересува Полша, макар че тя издигна официално кандидат за поста, заеман сега от Катрин Аштън.

В Полша номинацията на външния министър Радослав Шикорски за поста на Аштън е смятана до голяма степен за политическа маневра. Шикорски вероятно няма да подаде оставка от поста си, за да отиде в Брюксел. Той прекара голяма част от последните седем години в усилия за укрепване на позицията на Полша на международната сцена, по-специално в Централна и Източна Европа.

Освен това компетенциите на върховния европейски представител за външната политика остават ограничени. Страните членки се показаха много сдържани по въпроса за прехвърляне на Брюксел на каквито и да е отговорности в областта на външната политика.
Шикорски би имал по-голямо влияние като външен министър на една от най-големите европейски страни, отколкото на поста на Аштън. Освен това полската кандидатура не е подкрепяна единодушно от европейските столици.

Позицията на Шикорски за Русия му спечели подкрепата на известен брой страни, обезпокоени от действията на Москва, но други страни, традиционно по-близки до Русия, го намират за прекалено голям русофоб, се посочва в материала.

Припомня се, че Шикорски разкритикува твърдо решението на Франция да продаде военни кораби на Русия, което доведе до влошаване на двустранните дипломатически връзки.

Варшава би могла да подкрепи кандидатурата на Георгиева, след като полските власти вече изразиха безпокойството си от кандидатурата на Федерика Могерини, която в Полша е възприемана като прекалено благосклонна към Русия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов