Избрани Новини

Кристалина Георгиева има сериозни шансове за втори мандат еврокомисар

Ако бъде избрана за върховен представител по външните работи, това ще бъде голямо признание за България”, заяви политологът Даниел Смилов

Чест за България е, че има такъв кандидат за еврокомисар като Кристалина Георгиева. Тя има сериозни шансове за втори мандат, защото успя да утвърди своя авторитет в ЕК по времето на първия. Това коментира пред Агенция „Фокус” политологът Даниел Смилов. По думите му, Кристалина Георгиева е един безупречен специалист,който идва от Световната банка с наистина впечатляваща кариера и може да работи добре със своите колеги, което също е много важно, защото ЕК е колегиален орган. Според него, това са силните страни на нейната кандидатура, но все пак всичко зависи и от интересите на Европейския съюз, които винаги са сложни. От една страна, трябва да се балансират интересите на отделни държави,а от друга страна, вече трябва да бъдат балансирани интересите на отделни партийни фамилии.

„Уравнението е доста сложно и Кристалина Георгиева има своите шансове, но не бих се ангажирал с твърда прогноза, какъв ще бъде крайният резултат. Надявам се, че ще бъде успешен за нея”, заяви той. Смилов обясни, че не трябва да се пропуска и фактът, че държавите в ЕС, които определят в някаква степен и политиката на цялата общност, понякога имат интерес такъв важен пост да бъде даден на представител на по-малка държава. „Това се прави с оглед на баланс на интереси, баланс на сили и както вървят нещата в момента, това също дава определени шансове на кандидатурата на г-жа Георгиева”, допълни Смилов.

Той обясни, че ако Георгиева бъде избрана за Върховен представител по външните работи всъщност, автоматично става и вицепрезидент на комисията. Това е един особен пост в структурата на ЕК, който е на двойно подчинение. От една страна, той е на подчинение на Европейския съвет и всъщност този комисар, който отговаря по тези въпроси, присъства и на срещите на ЕС, от друга страна пък той е част от колегиалния орган на ЕК. По думите му, този двоен характер, от една страна, част от комисията, от друга страна, на ЕС идва от самата природа, самия характер на ЕС като наднационална организация, в която наднационалните органи като ЕК могат да бъдат разбирани чрез паралел с една федерална администрация. Но освен тези наднационални органи много решителна роля играят и правителствата на отделните държави - членки.

„Тези правителства са представени на най-високо ниво в Европейския съвет и затова, когато става дума за външна политика, човекът, който отговаря за тези въпроси, е на такова двойно подчинение. Ако Кристалина Георгиева го получи, това ще бъде голямо признание не само за нея, но и за България”, каза още Даниел Смилов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)